Skip to main content

Bedöm anonymt

Note

Denna dokumentation har översatts med hjälp av AI-stödd maskinöversättning. Översättningarna tillhandahålls ”i befintligt skick” utan någon garanti för deras korrekthet. Den engelska versionen av detta innehåll är den officiella och giltiga källan.

Bedöm anonyma inlämningar

Du kan börja bedöma direkt från den anonyma inlämningssidan. Längst upp på sidan visas ett meddelande med information om att anonym bedömning pågår.

Sidan Inlämningar är öppen och visar inlämningslistan. Aviseringen som anger att den anonyma bedömningen pågår är markerad.

Listan med inlämningar innefattar endast de deltagare som har gjort en inlämning. All identifierbar information om deltagarna döljs tills du publicerar resultaten. Profilbilder ersätts med en silhuett och deltagarnas namn ersätts av Anonym deltagare och ett nummer, till exempel Anonym deltagare 244260. Inlämningarna visas i slumpmässig ordning – inte efter inlämningsdatum. Du kan visa och sortera inlämningar efter resultat på den anonyma inlämningssidan. Detta är användbart för att identifiera och granska inlämningar nära en resultatgräns, så att du kan göra eventuella justeringar innan du publicerar resultaten.

Notera

Deltagare visas i listan även om de har anpassningar, undantag eller befrielser.

Antalet inlämningar av det totala möjliga antalet visas överst på sidan. Du kan också se hur många du har bedömt i rubriken Att publicera.

Sena inlämningar

Anonym bedömning inaktiveras inte efter förfallodagen. Sena inlämningar märks som Anonym deltagare tills du har bedömt dem och publicerat resultaten.

Publicera alla resultat

När du är klar med bedömningen väljer du Publicera alla resultat i banderollen överst på sidan. Publicera alla resultat visas bara för roller med den behörigheten. En bedömare kan till exempel inte publicera alla resultat och inaktivera anonym bedömning.

Varning

Deltagarnas anonymitet upphävs när du publicerar resultaten. Den här åtgärden kan inte ångras.

Du får ett bekräftelsemeddelande om du fortfarande har försök att bedöma eller om vissa deltagare har försök kvar att lämna in. När du har publicerat alla resultat inaktiveras anonym bedömning och deltagarnas namn avslöjas. Den här åtgärden kan inte ångras, men du kan fortfarande uppdatera publicerade resultat och bedöma sena inlämningar.

Du får även ett bekräftelsemeddelande om du försöker publicera alla resultat innan bedömningen är klar eller om det finns väntande inlämningar.

Anonymitet i resultatboken

Deltagarnas identiteter skyddas när du utför en anonym bedömning:

  • Poängen används inte i beräknade kolumner förrän du publicerar resultaten och upphäver anonymiteten,

  • Deltagarnas identiteter visas inte i aktivitetsrapporter för deltagare förrän du publicerar resultaten och upphäver anonymiteten,

Anonyma utvärderingar i resultatboken

Välj uppgiftens eller provets titel i resultatboken för att öppna inlämningssidan och börja bedöma. Du kommer att se ett meddelande om att anonym bedömning pågår.

Listan med inlämningar omfattar bara de deltagare som har gjort en inlämning. All deltagarinformation döljs tills du publicerar resultaten. Deras bilder ersätts med en silhuett och de som har lämnat in får namnet Anonym deltagare och ett nummer, till exempel Anonym deltagare 244260. Inlämningarna visas i slumpmässig ordning – inte efter inlämningsdatum.

Antalet inlämningar av det totala möjliga antalet visas överst på sidan. Du kan också se hur många du har bedömt ovanför Att publicera.

Anonyma inlämningar i vyn Resultat

I resultatboken anger kolumnrubriken hur många inlämningar du har bedömt. Varje deltagares cell visar etiketten Anonym och du kan inte se vilka deltagare som har lämnat in. Om du markerar en cell visas det här meddelandet: Slutför bedömningen för att stänga av anonymiteten och publicera alla resultat.

Anonyma bedömningar i deltagaröversikten

Du kan öppna Deltagaröversikt för en viss deltagare genom att välja deltagarens namn i resultatboken. Deltagaröversikt är en samlad plats för relevant information om en deltagares prestationer.

Om du väljer en anonym utvärdering på sidan Deltagaröversikt öppnas ett litet fönster med ett meddelande om att anonym bedömning är aktiverad.

Ibland kan deltagare hamna i situationer som gör det svårt eller omöjligt för dem att genomföra en utvärdering, till exempel att lämna in kursarbete eller göra ett prov. Om sådana omständigheter uppstår kan du ge deltagaren ett undantag eller en befrielse via snabbmenyn vid utvärderingen.

Avslöja deltagarens identitet

Om din institution har aktiverat den här funktionen kan behöriga användare tillfälligt avslöja en deltagares identitet för en specifik inlämning utan att upphäva anonymiteten för andra deltagare eller inlämningar.

När du granskar en inlämning väljer du menyn med de tre punkterna och sedan Avslöja deltagarens identitet. Deltagarens profilkort visas med namn, ID och avatar, både i deltagarvyn och i frågevyn. Välj Dölj deltagarens namn i samma meny för att dölja identiteten igen.

Inlämningsskärmen där läraren bedömer inlämningen. I det övre högra hörnet finns en ellips (tre punkter) som öppnar en rullgardinsmeny med alternativet Avslöja deltagarens identitet.

De avslöjade identiteterna gäller per användare och per session. En deltagares identitet anonymiseras automatiskt igen om du loggar ut, stänger webbläsaren, sessionen tar slut eller du uppdaterar sidan.

Om du kan se en deltagares namn när du bedömer någon del av en inlämning markeras inlämningen som bedömd icke anonymt.

Deltagarvy

När deltagare öppnar utvärderingen visas detta meddelande:

Den här utvärderingen kommer att bedömas anonymt. Ange inga personuppgifter, till exempel ditt namn.